BYDGOSKI GRANT EKOLOGICZNY "ZIELONO I ZDROWO WOKÓŁ NAS"
Nasze przedszkole zrealizowało działania w ramach Bydgoskiego Grantu Ekologicznego "Zielono i zdrowo wokół nas":
1. Konkurs dla dzieci i rodziców ,, Najpiękniejsza skrzynka kwiatowa”
W konkursie wzięły udział dzieci wraz z rodzicami. Uczestnicy biorący udział w konkursie otrzymali nagrody indywidualne oraz grupowe (skrzynki kwiatowe) Dzieci zapoznały się z różnymi gatunkami roślin i kwiatów, ich budową oraz warunkami i sposobami ich hodowli.
2. Konkurs plastyczny dla przedszkoli bydgoskich- tworzenie albumu ,,Zielnik ziół polskich”
Prace konkursowe przyczyniły się do stworzenia albumu polskich ziół.
W konkursie wzięło udział 6 dzieci z bydgoskich przedszkoli. Uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością podczas tworzenia zielników oraz wiedzą na temat popularnych ziół polskich. Dzieci zapoznały się z ich wyglądem oraz kulinarnymi i zdrowotnymi właściwościami.
Wszystkie dzieci biorące udział w konkursie plastycznym zostały nagrodzone.
3. Założenie ogródka ziołowo-warzywnego na terenie ogrodu przedszkolnego
Na terenie ogrodu przedszkolnego zostały wydzielone miejsca oraz umieszczone skrzynie do hodowli warzyw i ziół. Dzieci współpracowały podczas ekologicznej uprawy roślin i ziół ogrodowych (przygotowywały glebę, siały , sadziły, podlewały rośliny oraz obserwowały ich wzrost). Zbiory z ogródka warzywno- ziołowego były wykorzystane do zajęć z edukacji przyrodniczej i zdrowotnej (np. przygotowanie sałatek, wielozmysłowe rozpoznawanie ziół i warzyw za pomocą węchu smaku i dotyku).
4. Przedstawienie ekologiczne ,,Nauczyciele-Rodzice-Dzieciom” na podstawie wiersza J. Brzechwy ,,Na straganie”
Przedstawienie przygotowane przez nauczycieli oraz rodziców obejrzały dzieci z wszystkich grup wiekowych. Dzieci wzięły czynny udział w proponowanych podczas spektaklu zabawach. W sposób humorystyczny dzieci poznały różne gatunki warzyw oraz sposoby ich wykorzystywania w kuchni- walory zdrowotne( bogactwo witamin), estetyczne oraz smakowe.
Dziecko biorąc czynny udział w proponowanych przedsięwzięciach:
- poznało rożne gatunki roślin, warzyw i ziół ogrodowych a także zjawiska zachodzące w przyrodzie i związane z uprawą roślin;
- poznało sposoby wykorzystywania ziół i warzyw w kuchni oraz ich właściwości kulinarne i zdrowotne;
- wzmocniło postawę proekologiczną poprzez wyrabianie pozytywnych nawyków: wykorzystywanie deszczówki podczas podlewania roślin oraz segregowanie odpadów organicznych.